Muffinki kakaowo-pomarańczowe

Nie ma jak szybkie babeczki na sobotnie spotkanie ze znajomymi:) Uwielbiam takie słodkości kiedy wystarczy odmierzyć proporcje, wymieszać wylać do foremek i za parę minut mogę pałaszować małe co nieco. Tym razem babeczki w sam raz na sezon jesienno-zimowy. Kakao i pomarańcze to coś w sam raz na ten czas.

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie to były dwie)
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 120 g masła
  • starta skórka z dwóch pomarańczy
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • (dodatkowo można dodać malutkie kawałki białej czekolady)

 


Do jednej miski wsypujemy: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia a do drugiej: jajka, sok, rozpuszczone i wystudzone masło, jogurt i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy.

Do składników suchych wlewamy mokre i mieszamy łyżką.

Wlewamy do foremek do wysokości 2/3 i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. C około 20 minut.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież