Muffinki jagodowe

Muffinki to babeczki, które przygotowuję od niedawna i już zawładnęły żołądkami mojej rodziny. Te są pyszne, wilgotne i lekkie...

 

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 0,25 szkl mleka
  • 1 szkl jogurtu naturalnego albo kefiru
  • 2 łyżki oleju
  • 60 g miekkiego masła
  • 250 g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 szkl. cukru

 

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połową cukru. W drugiej miseczce rozetrzeć masło z pozostałym cukrem, dodać jajko i jeszcze chwilę ucierać. Wlać jogurt, olej i mleko, wymieszać. Proszki wsypać do masy jogurtowej i mieszać do momentu połączenia się składników. Wsypać jagody obsypane cukrem pudrem i delikatnie wymieszać.

Foremki do babeczek wysmarować margaryną i obsypać mąką. Każdą foremkę wypełniać do 2/3 wysokości i piec w temp. 180oC ok. 20-25 minut. Kiedy wystygną posypać cukrem pudrem albo polać ulubioną polewą.

 Smacznego!


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież