Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ma wielu zwolenników. W sezonie letnim warto przygotować je z owocami tj. truskawki, jagody czy właśnie śliwki. Do tego chrupiąca kruszonka i możemy zapraszać gości na pyszne ciacho:) To drożdżowe w przeciwieństwie do mojej babki drożdżowej zrobiłam szybko, po prostu połączyłam razem składniki i odstawiłam do wyrośnięcia.

 

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 6 dkg drożdży
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki mleka
  • zapach pomarańczowy
  • 10 dkg rozpuszczonego masła
  • owoce

 

W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka i żółtka, zapach, rozpuszczone i wystudzone masło. Dodajemy mleko z drożdżami i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Przekładamy do natłuszczonej formy, układamy owoce (wciskamy trochę w środek) i posypujemy kruszonką.

Pieczemy ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.

 

Przepis na kruszonkę:

1 część masła (np. 10 dkg)

1 część cukru

2 części mąki

 

Wszystkie składniki wkładamy do miski i palcami rozcieramy razem aż powstaną grudki ciasta.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież