Nowoczesne technologie do przechowywania produktów

Temperatura jest ważna. A nawet najważniejsza. To od niej zależy świeżość wybranych produktów oraz zachowanie przez nie wartości odżywczych. Czy wiesz, że poszczególne artykuły mają różne potrzeby? Przygotowaliśmy dla Ciebie vademecum, które pozwoli ci w odpowiedni sposób dbać o owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso, ryby i owoce tropikalne.


Mięso i produkty mleczne
Niska wilgotność oraz temperatura nieco powyżej poziomu zamrażania to idealne warunki do ich przechowywania. Zachowując je, twoje produkty nie zmienią konsystencji i walorów smakowych.


Świeże owoce i warzywa
Potrzebują temperatury zbliżonej do 0oC oraz wysokiego poziomu nawilżenia. Dzięki temu zachowają swoje wartości odżywcze. Pamiętaj, że to one są najważniejszym źródłem takich witamin jak: A, B2, B5,B6, C, E i K.


Ryby
Najlepiej przechowywać je w temperaturach bliskich poziomowi zamrażania. Najlepiej jeżeli elektroniczny wskaźnik będzie oscylował wokół -2oC. Stosując się do zaleceń, możesz wydłużyć ich świeżość nawet dwukrotnie.


Tropikalne owoce
Wysoka wilgotność i temperatura w granicach +6oC stwarzają idealna warunki dla tych niezwykłych darów natury. Będą świeże, a także utrzymają swój atrakcyjny wygląd na dłużej.

 

Innowacyjne technologie dla utrzymania świeżości
W odpowiednim przechowywaniu pomoże Ci odpowiednia chłodziarko-zamrażarka. Planujac zakup zwrócić uwagę na funkcje ustawienia temperatur w części chłodzącej. Szczególnie na możliwość ich regulacji. Takie rozwiązanie, szyte na miarę użytkowników, przedstawiła np. marka Liebherr. W modelu typu side by side SBSes 8486 znajdują się, aż trzy szuflady Bio Fresh, które przedłużają świeżość produktów oraz umożliwiają dopasowanie klimatu do gotowych dań.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież