Zupa zbójnicka

 

To bardzo smaczna i rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe obiady. Gęsta od warzyw i aksamitna od... no właśnie od składnika, który w mojej kuchni zawsze lądował w ściekach, czyli wodzie z czerwonej fasoli. Najlepiej przygotować ją 2-3 godziny przed podaniem, bo najsmaczniejsza jest jak wszystkie smaki się przegryzą i zupa nabierze mocy:)

Jestem pewna, że jeśli podacie ją w trakcie spotkania z przyjaciółmi na pewno będą zachwyceni i zaskoczeni smakiem.

 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • sól pieprz
  • 3-4 papryki (najlepiej czerwone i żółte)
  • 2 duże cebule
  • duża marchewka
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 kostki rosołowe
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • tymianek

 

W dwóch litrach wrzącej wody rozpuszczamy kostki rosołowe. Na gotujący się rosołek wkładamy malutkie pulpeciki (ok. 2 cm) przygotowane z mięsa mielonego, jajka i doprawione solą i pieprzem. Gotujemy.

Na maśle dusimy pokrojone w paski warzywa. Dodajemy je do rosołku i gotujemy do miękkości. Doprawiamy dużą ilością czerwonej papryki, majeranku, odrobiną tymianku. Na koniec wlewamy 2 puszki czerwonej fasoli i koncentrat pomidorowy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież