Mini kanapeczki z konfitura z buraka

Składniki:

  • cebula 1 średnia sztuka
  • masło 1 łyżka
  • buraki czerwone 0,5kg
  • cukier brązowy 200g
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 2 łyżki
  • imbir ½ łyżeczki
  • cynamon ½ łyżeczki
  • twaróg tłusty 300g
  • chleb tostowy pełnoziarnisty(np. od Dan Cake)
  • filety śledziowe 4 szt.
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno lub zwykły
  • szczypiorek 1 pęczek


Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i poddusić na maśle. Dodać starte na grubym oczku buraki, cukier, sok z cytryny i ocet jabłkowy. Doprawić imbirem, cynamonem i dusić na wolnym ogniu do miękkości, często mieszając. Po ok. 30 minutach, gdy płyn odparuje, a buraki zmiękną dodać podprażone na suchej patelni migdały, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, żeby straciły nadmierną słoność. Z chleba tostowego dan cake wyciąć szklanką krążki, na każdy wyłożyć łyżeczkę twarogu i rozsmarować. Na twaróg konfiturę z buraka i kawałek fileta śledziowego. Tak przygotowane kanapeczki pokropić olejem i udekorować pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież