Ryż jaśminowy z brzoskwiniami

Składniki:

  • 120 g ryżu jaśminowego marki Britta
  • puszka brzoskwiń w zalewie
  • 300 ml mleka
  • 40 g cukru
  • 1,5 łyżeczki soku z pomarańczy lub 1,5 łyżki ulubionego likieru owocowego
  • łyżka cynamonu
  • cukier waniliowy do smaku
  • sól

Przygotowanie

Ryż opłukać kilka razy w zimnej wodzie, gotować w osolonej przez 10 minut, a następnie odcedzić. Ponownie wstawić do gotowania tym razem w mleku z dodatkiem 40 g cukru, odrobiną cukru waniliowego oraz cynamonem. Całość gotować do momentu, gdy ryż wchłonie mleko, często mieszając. Pod koniec gotowania dolać sok z pomarańczy. Ryż nałożyć do miseczek, dodać pokrojone w paski brzoskwinie i pozostawić do ostygnięcia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież