Paszteciki z kapustą i mięsem

Dania główne

Przepis na ciasto do pasztecików dostałam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i muszę przyznać, że smakują wybornie. Doskonałe jako dodatek do czerwonego barszczyku.

 

Składniki na ciasto:

 

 

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozrobienia w śmietanie drożdży z cukrem. Odstawiamy na chwilę. Następnie na stolnicę wysypujemy mąkę, kładziemy na nią margarynę i nożem kroimy margarynę na drobne kawałki. Dodajemy jajka, drożdże, sól i zarabiamy ciasto. Zawijamy je w woreczek foliowy i wkładamy na pół godziny do lodówki.

 

Farsz:

 

 

Przygotowanie farszu zaczynamy od ugotowania kapusty kiszonej. Wkładamy kapustę do garnka zalewamy wodą a jak zacznie się już gotować to odcedzamy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy około 1 godziny. Następnie odciskamy z nadmiaru wody.

Jeśli nie mamy odłożonych kawałków ugotowanego mięsa, musimy je również ugotować.

Dwie cebule kroimy na duże kawałki i przesmażamy na oleju albo smalcu na złoty kolor.

Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Mamy już przygotowane ciasto i farsz, więc pora zabrać się za formowanie krokietów. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki, prostokątny placek. Na brzegu ciasta układamy farsz a następnie zawijamy wzdłuż boku z farszem. Odcinamy ciasto i tak formujemy paszteciki żeby łączenie ciasta było pod spodem. Wałek kroimy na 5 cm części. Lekko przypłaszczamy i smarujemy rozbełtanym jajkiem. Tak postępujemy aż do wyczerpania ciasta i farszu. Z tego przepisu wychodzi ok. 40 pasztecików.

Paszteciki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200oC.

 

Smacznego!

 

Drukuj
Publikacja: Anna Wiech