Kostka kakaowo-malinowa

Nareszcie przepis, który stworzyłam latem znalazł swoje miejsce na stronie. To bardzo smaczne i lekkie ciacho. Fajne połączenie kremu kakaowego ze śmietaną i świeżymi malinami.


Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

1. Przesiać przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia


2. Oddzielić białka od żółtek. Umieścić je w sporych miskach.


3. Ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Wlać 3 łyżki wrzątku i ubijać jeszcze przez chwilę.

 
4. Białka ubić na sztywno.

 
5. Do miski z ubitymi żółtkami wsypać kakao z mąką i proszkiem i delikatnie wymieszać. Następnie delikatnie połączyć z pianą z białek.

 
6. Wylać do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st. C

 

Krem kakaowy:

  • 25 dkg miękkiego masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 6 jajek
  • 1,5 szkl. Cukru
  • 1 opakowanie żelatyny np. Dr. Oetker na 1 litr wody
  • 0,75 szkl. Gorącego mleka

 

dodatkowo:

  • 50 dkg malin

 
1. Masło utrzeć z kakao.


2. Jajka ubić z cukrem na parze. Jak będą już mocno ciepłe należy zdjąć garnek i ubijać aż masa będzie wystudzona i puszysta.

 
3. Do masła dodawać partiami masę jajeczną i ciągle miksować.

 
4. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku i wystudzić.

 
5. Zimną żelatynę wlać do masy kakaowej i miksować aż krem zacznie tężeć.

 
6. Wylać na nasączony biszkopt.

 

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 0,5 szkl. mleka

 


1. Żelatynę rozpuścić w mleku.

 
2. Śmietanę ubić z cukrem pudrem.

 
3. Do śmietany wlać żelatynę i chwilę miksować żeby dobrze się połączyły.

 


Wykonanie:


Biszkopt nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Następnie wylać na niego krem kakaowy. Poukładać maliny. Na owoce wylać masę śmietanową.

Można udekorować kakaowymi herbatnikami, malinami lub posypać startą czekoladą.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież