Ananasek

 

Ananasek to ciasto biszkoptowe z przepysznym kremem ananasowym i kawałkami owoców. Składa się z 3 warstw: biszkoptu, masy i ciasta kokosowego. Naprawdę baardzo dobre i warto je upiec.

Zapewniam, że jeśli lubicie ananasy to na pewno nie jeden raz będzie słodkim dodatkiem do kawy:).

 

Biszkopt:

 

  • 4 jajka

  • pół szkl. Cukru

  • 1 szkl. mąki tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

 

  • 1 duża puszka ananasów

  • 1 budyń śmietankowy z cukrem (jeśli bez +2 łyżki cukru)

  • 1 masło

  • 3 żółtka

 

Ciasto kokosowe:

 

  • 4 białka

  • 0,5 szkl. Cukru

  • 180 g wiórek kokosowych

 

 

Wykonanie ciasta najlepiej rozpocząć od ugotowania budyniu. Dzięki temu zaoszczędzimy trochę czasu i dobrze zorganizujemy sobie pracę.

Syrop z ananasów zlewamy do szklanki i jeśli będzie go mniej niż 1 szkl. to uzupełniamy wodą. Na tym syropie gotujemy 1 budyń śmietankowy. Dosładzamy 1 łyżką cukru.

 

Teraz pora na przygotowanie biszkoptu.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Ubijamy nadal do momentu aż masa jajeczna będzie jasna i puszysta. Zmniejszamy obroty na najniższe i powoli wsypujemy mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Pieczemy na blaszce 25x30 cm w 180 st. C przez ok. 15 min. Studzimy. Biszkopt można delikatnie nasączyć.

 

Kolejny etap to ciasto kokosowe.

Białka ubijamy na sztywno z 0,5 szkl. Cukru. Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Pieczemy na blaszce takiej jak biszkopt ok. 10 minut. Najlepiej formę wyłożyć pergaminem i dopiero wtedy wylać masę kokosową. Papier zdejmujemy dopiero jak ciasto będzie wystudzone.

 

Kiedy ciasta mamy już wystudzone czas na przygotowanie kremu.

Miękkie masło miksujemy. Stopniowo dodajemy żółtka i wystudzony budyń. Do puszystej masy dodajemy pokrojone na niewielkie kawałki ananasy i mieszamy łyżką.

 

Na biszkopcie rozsmarujemy krem, na niego kładziemy ciasto kokosowe i ciasto mamy już gotowe. Można je włożyć na trochę do lodówki, żeby masa trochę się ścieła.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież