Zima to trudny czas dla naszego organizmu. Jemy uboższe w mikroelementy, ciężkostrawne dania i tęsknimy za świeżymi warzywami i owocami. Brakuje nam słońca, często jesteśmy zmęczeni i ospali. Na szczęście po zimie zawsze nadchodzi wiosna, a wraz z nią zieleń, kolory i zapachy! To czas, kiedy przyroda budzi się do życia. Obudźmy się i my. Pomoże nam w tym wiosenny detoks.

 

Dłuższy dzień, więcej światła i powiew ciepłego wiatru dodaje nam skrzydeł. Nagle czujemy w sobie moc, „woła” nas las, „wzywają” góry. Odkurzamy rowery, wyciągamy z szafy buty do biegania, idziemy pograć w piłkę. Niestety po zimowym letargu część osób narzeka na zmęczenie, ból głowy, szarą cerę. Jedną z przyczyn takiego samopoczucia mogą być toksyny, które nagromadziły się w naszym organizmie. Nie rozpaczajcie jednak za bardzo. Istnieje doskonały sposób, który pozwala na szybkie pozbycie się niepożądanych substancji. To dieta oczyszczająca. To co, gotowi na wielkie sprzątanie?

 

Dlaczego organizm się brudzi, czyli skąd się biorą toksyny

Głównym źródłem zanieczyszczenia organizmu jest żywność, którą spożywamy. Często jest to wysoko przetworzone jedzenie, zawierające konserwanty, sztuczne barwniki i cukry proste. Jak rozpoznać toksyny w organizmie? Stany zapalne i niekończące się infekcje są efektem zanieczyszczonego organizmu. Toksyny powodują, że nasza odporność jest znacznie niższa. Częste bóle zatok czy stawów mogą wynikać m. in. ze spożywania dużej ilości glutaminianu sodu i aspartamu. Migreny również mogą być objawem zanieczyszczenia organizmu. Toksyny mają ogromny wpływ na wygląd cery. Przez nie tracimy także zdolność do przetwarzania glukozy oraz cholesterolu, dlatego możemy mieć problem z przyrostem wagi.

 

Po co nam ten detoks?

Oczyszczenie organizmu „od środka” gwarantuje poprawę samopoczucia, usprawnienie pracy większości narządów, odzyskanie promiennej cery i lśniących włosów. Wiosenny detoks może być także początkiem zmian w naszym sposobie odżywiania. Gdy organizm jest pozbawiony toksyn, mamy większą ochotę na delikatne jedzenie. Eliminujemy więc, najlepiej raz na zawsze, wysoko przetworzoną żywność, produkty ciężkostrawne, cukier, używki, a w zamian wprowadzamy do diety dużo warzyw i owoców oraz produkty wykazujące właściwości oczyszczające, takie jak imbir, cytryny, ogórki czy jabłka. Warto również zaprzyjaźnić się z dobroczynnymi ziołami, które w postaci naparów i herbat wspomogą nas w odtruwaniu organizmu.

 

Skuteczne oczyszczanie, czyli z czym to się je

Najpopularniejsza metoda oczyszczająca to dieta owocowa-warzywna. Na czym ona polega?

- Dieta owocowo-warzywna to spożywanie odpowiednio przygotowanych i dobranych warzyw i owoców o niskim indeksie glikemicznym. Potrawy przygotowywane w czasie detoksu powinny być jak najmniej przetworzone. Surowe lub lekko podduszone warzywa dostarczą nam najwięcej witamin i składników odżywczych – mówi Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi garnki, noże i patelnie.

 

Warto zadbać, aby w naszym jadłospisie znalazły się migdały, awokado, buraki i czosnek. Wszystkie te produkty są bogate w substancje odżywcze, antyoksydanty oraz witaminy wspierające usuwanie zanieczyszczeń. W czasie przeprowadzania diety oczyszczającej należy pamiętać o regularnym spożywaniu posiłków – mniej więcej co 3-4 godziny. Aby stały się bardziej sycące, warto dodać do nich różnego rodzaju kasze, np. gryczaną, jęczmienną lub jaglaną.

 

- Oczyszczającą dietę urozmaicą także ryby. Podczas smażenia nabierają zbędnego tłuszczu, dlatego świetnym rozwiązaniem jest gotowanie na parze; bardzo proste, jeśli mamy garnek ze specjalną nakładką do takiego typu przygotowywania potraw. Zachowujemy wówczas wszystkie wartości odżywcze, a nasz posiłek jest bardzo zdrowy. Jeśli jednak mamy ochotę na smażoną rybę, wybierzmy do tego patelnię z nieprzywierającą powłoką, dzięki której do smażenia wystarczy naprawdę minimalna ilość tłuszczu – tłumaczy ekspert marki Zwieger.

 

Klucz do sukcesu

Podczas detoksu bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych, a szczególnie przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki. Kluczem do sukcesu jest jednak odpowiednie nawodnienie. Średnio to około dwa litry w ciągu dnia. Warto wiedzieć, że nie chodzi tylko o czystą wodę, ale o wszystkie przyjmowane przez nas płyny. Podczas detoksu trzeba wypijać sporą ilość wyciskanych soków owocowych, zielonej herbaty i ziołowych naparów, gdyż to właśnie dzięki nim toksyny będą szybciej wydalane z naszego ciała. Kuracje oczyszczające warto powtarzać co kilka miesięcy, wtedy ich efekty będą naprawdę widoczne.

 

- W czasie diety oczyszczającej doskonałym pomysłem jest picie zielonych koktajli, np. z pokrzywy. Pokrzywa zawiera kwas foliowy, żelazo, dużo witaminy C, krzem, wapń, magnez, potas i wiele innych minerałów oraz witamin. Wzmacnia organizm, zapobiega niedokrwistości, oczyszcza i regeneruje. Bierzemy garść liści pokrzywy, trochę liści szpinaku, dodajemy szklankę soku jabłkowego i banana. Wszystko miksujemy i mamy koktajl pełen zdrowia – zachęca Grzegorz Kozieł.

 

Wiosenne porządki macie za sobą? Okna już umyte? W mieszkaniu pachnie czystością? W takim razie czas pomyśleć o sobie i dokładnie posprzątać swój organizm. Oczyszczenie organizmu jest bardzo ważne i proste do wykonania. Przekonani? Zatem do dzieła. Wiosenny detoks czas zacząć!

 

Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­