Poczuj smak domowych chwil

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment, żeby oderwać się od codziennych zajęć i spędzić więcej czasu z bliskimi. Jak wiadomo, podczas rodzinnych spotkań, oprócz ciepłej atmosfery, królują pyszne potrawy. Dlatego wielkanocne stoły są zawsze w pełni zastawione. Drugiego dnia świąt w większości domów pojawia się na nich rosół. Często w nowoczesnej formie, ale obowiązkowo z makaronem jajecznym – z Lubellą Jajeczną 5 jaj.

 

Święta kojarzą się nam z ciepłem rodzinnego domu i wszechobecnymi smakami i zapachami. Pierwszego dnia na wielkanocnych stołach pojawia się żurek, kiełbasa, chrzan i jajka. Drugi dzień świąt jest często bardziej kameralny i domowy. Najczęściej towarzyszy mu rosół. Kiedyś tradycyjny, gotowany według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, z pysznym makaronem. Dzisiaj bardziej nowoczesny, często urozmaicany, lżejszy.  Do  każdego rosołu idealnie nadaje się Lubella Jajeczna 5 jaj, która smakuje i wygląda jak domowy makaron. Dobrze sprawdzi się zarówno w nowoczesnych wersjach, jak i w klasycznych, przygotowywanych według rodzinnych przepisów.

 

Sekret tkwi w dodaniu do makaronu 5 jaj oraz trzykrotnym wałkowaniu ciasta. Wszystko to sprawia, że Lubella Jajeczna 5 Jaj jest niezwykle delikatna. Przekonali się o tym konsumenci, którzy mieli okazję spróbować makaronu jajecznego od Lubelli.

  • 79% z nich uważa, że makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
  • 78% przyznało, że wygląda jak domowy,
  • a 73% stwierdziło, że smakuje jak domowy.
  • Ponadto 86% uważa, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*.

Warto w te święta sięgnąć po sprawdzone rozwiązania, aby móc skupić się na bliskich i celebrować wspólnie spędzany czas. Z Lubellą świąteczny rosół nie może się nie udać!  Poczujcie w te święta smak domowych chwil z Lubellą Jajeczną.

 

PRZEPISY WIELKANOCNE:

Nowoczesny rosół drobiowo-wołowy z warzywnymi pulpecikami

Rosół:

  • 2 kg kurczaka,
  • około 300 g antrykotu wołowego,
  • około 4 litry wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 por,
  • 1 opalona cebula,
  • ½ selera,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu,
  • 3 listki laurowe,
  • sól do smaku.

Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i zagotować.Zmniejszyć ogień do minimum, oczyścić z szumowin, dodać warzywa, sól oraz przyprawy i gotować na wolnym ogniu przez około 2,5-3 godziny.Ewentualnie przecedzić.Podawać z ugotowanym makaronem jajecznym Lubella Jajeczna 5 jaj nitki oraz warzywnymi pulpecikami.

Pulpeciki warzywne:

  • 200 g włoszczyzny,
  • 1 mała kajzerka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku.

Włoszczyznę rozgnieść widelcem.Kajzerkę namoczyć w rosole, dobrze odcisnąć i dodać do warzyw.Dodać jajko, wsypać bułkę tartą, mąkę pszenną, sól oraz pieprz i dokładnie wyrobić.Z masy- dobrze dociskając- formować małe pulpeciki.Gotować na osolonym wrzątku, około 2 minuty od wypłynięcia.

Rosół staropolski z pieczonej kaczki

  • cały szkielet wraz ze skórą i pozostałym mięsem po pieczonej kaczce,
  • 1 opalona cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1/2 części selera,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 listki laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Korpus, skórę i ewentualnie pozostałe mięso po pieczonej kaczce umieścić w garnku i zalać wodą, około 5 cm ponad poziom mięsa.Zagotować, dodać warzywa, ziele oraz listki laurowe, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5 godziny.Gotowy bulion można przecedzić.Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj nitki.


Nowoczesny rosół drobiowy z dodatkiem karmelizowanych rzodkiewek

Rosół:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • kawałek pora,
  • cebula opalona nad ogniem,
  • gałązka natki pietruszki,
  • filet z kury,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 7 ziaren czarnego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • spora szczypta soli,
  • ok. 4-5 litrów zimnej wody.

Karmelizowane rzodkiewki:

  • pęczek rzodkiewek,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka płynnego miodu,
  • sól i pieprz,
  • kilka listków mięty,
  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
  • natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.Dodać warzywa, przyprawy i na małym ogniu, gotować około godzinę.Dodać natkę pietruszki i gotować kolejną godzinę.Umyte rzodkiewki podsmażyć chwilę na klarowanym maśle.Dodać miód, miętę, posolić, dodać pieprz i karmelizować.Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.Do miseczek nalać porcję zupy.Podawać z makaronem, kawałkami mięsa, marchewki i karmelizowanymi rzodkiewkami.

 

Rosół staropolski z borowikami

Rosół:

  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 seler,
  • kawałek pora,
  • cebula opalona nad ogniem,
  • liść kapusty włoskiej,
  • gałązka natki pietruszki,
  • gałązka natki selera,
  • gałązka lubczyku,
  • porcja rosołowa,
  • filet z kury,
  • kawałek wołowiny,
  • 5-6 suszonych borowików,
  • 5 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ziaren czerwonego pieprzu,
  • liść laurowy,
  • spora szczypta soli,
  • ok. 4-5 litrów zimnej wody,
  • makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki,
  • natka pietruszki.

Umyte mięso zalać zimną wodą.Po zagotowaniu, łyżką cedzakową, zdjąć szumowiny.Dodać warzywa, grzyby, przyprawy i na małym ogniu, gotować około 2 godziny.Dodać natkę pietruszki, natkę selera oraz lubczyk i gotować kolejne 2 godziny.Makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotować 6 minut, po czym odsączyć go i przelać zimną wodą.Do miseczek nalać porcję zupy.Podawać z makaronem, kawałkami mięsa i borowikami.Posypać natką pietruszki.

 

*Na podstawie wyników badania konsumenckiego na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie użytkowników makaronów, liczącej 402 osoby. Badanie zostało przeprowadzone metodą CAPI w domach konsumentów
w listopadzie 2017 r. przez firmę Maison & Partners.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież